A Magyartarka

A magyartarka a svájci szimentáli és a szürke marha kitartó fajtanemesítő keresztezéséből jött létre még a múlt század első harmadában. Igen jó húsminőségű és tejhozamú állat, ráadásul megfelelő tenyésztési és tartási körülmények között úgy márványosodik a húsa, mint a gasztronómiában jobban elismert, felkapottabb külföldi fajtáknak. Minden adott tehát ahhoz, hogy itthon a magyartarkán keresztül ismerjék meg a szakemberek a jó minőségű, márványos, szaftos marhahúst, és ne a kiöregedett tejelő marhák húsa adja a gasztonómiában felhasznált marhahús nagy részét.

Az elismert szaktekintély Molnár B. Tamás (Bűvös Szakács blog, Magyar Gasztronómiai Egyesület, Gault&Millau) a következőket vallja a fajtáról:

"A hazai húsmarha tenyésztésben a hangsúlyt a magyartarkára kellene helyezni. Ez a fajta - ha jól tartanák - kifejezetten alkalmas lenne arra, hogy jó minőségű, márványos húst adjon".

A magyartarka vágóállatok kedvező testtáji összetétele, a színhús aránya, az első osztályú húsok nagy mennyisége a tipikus húsmarhákkal egyenértékű, azokkal versenyképes vágott test előállítását teszi lehetővé.

 


© 2013 - 2019 ecomeat.hu | ECO-MEAT Kft.

Weboldalkészítés: web24design.com